divendres, 19 de juny del 2015

POSCIONAMENT DAVANT LA FUITA DE LA CANONJA





Des de la Plataforma Cel net i en resposta a l’informe emès pelDepartament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya en relació a la fuita d’Àcid Nítric produïda a l’empresa Nitricomax ubicada a la Canonja volem comunicar que:

Tot i que des del Departament es conclogui que la fuita no va suposar cap perill per la població, un anàlisi detallat de la situació ens revelen dades contradictòries que ressalten, novament, la falta de control i transparència a la que està sotmesa aquest tipus d’indústria. Contràriament a la relativa importància de des del Departament s’ha donat a la fuita, l’Àcid Nítric és un compost molt corrosiu, la inhalació del qual pot provocar corrosió a la pell, ulls, nas, membranes mucoses, aparell respiratori i gastrointestinal, tos, asfixia, expectoració de sang, marejos, debilitat, dificultats per respirar, etc.

Denunciem que la fuita de Nitricomax, multinacional especialitzada en explosius per a la indústria armamentística, no és la primera que sofreix la planta. L’any 2009, la mateixa planta, llavors en mans de ERCROS, va tenir una fuita d’Àcid Nítric i aquesta es va saldar amb una ridícula multa de 60.000 euros.

Segons declaracions del Departament de Territori i Sostenibilitat, no es van detectar alts nivells de SO2, H2S i NO2 a l’estació de Bonavista. Contràriament, des de la Plataforma volem assenyalar que les dades d'aquesta estació de control no son fiables ja que l’alçada de l’anemòmetre no compleix els requisits de l’Agència mundial de meteorologia que indica que ha de ser de 10 metres. Aquest fet, representa un altre exemple del negligent funcionament i control per part de l’administració. De la mateixa manera, tenint en compte que la direcció del vent en les hores posteriors a la fuita era de SW-SSW, el municipi més afectat no fou Bonavista, sinó Torreforta, on evidentment no hi ha cap cabina de control, i per tant no en tenim dades.

Des de la Plataforma Cel Net seguim denunciant la falta de claredat i transparència del Departament envers les emissions i fuites d’aquest tipus d’indústria (ara també armamentística). Alhora, seguim tenint seriosos dubtes sobre la fiabilitat de les dades d’aquest tipus de cabines les quals mai detecten nivells alts de compostos, contràriament als estudis i anàlisis realitzats de forma externa i independent. Cada cop es fa més urgent un canvi de paradigma en la producció i control d’aquest tipus d’indústria. 

La salut i la vida de la població ha d’estar per sobre dels interessos econòmics privats!    


Plataforma Cel Net
Vall del Francolí, 18 de juny del 2015